Super Mario – We salute you!

I anledningen af, at Super Mario Bros. har 30 års jubilæum d. 13. september 2015, så kommer her et kort portræt af den elskelige blikkenslager.

Mario er en af spilbranchens absolut største stjerner – hvis ikke den største. Den lille halv tykke italienske charmetrold har været med til at gøre spil til hver mands eje.

Super Mario Bros. blev lanceret for 30 år siden den 13. september 1985 (i Japan), skabt af spildesigneren Shigeru Miyamoto. Mario havde allerede optrådt i andre spil inden da. Første optræden var i Donkey Kong, i 1981, hvor Mario gik under navnet Jumpman.

Super Mario Bros. var også det spil, der fulgte med Nintendos konsol NES (Nintendo Entertainment System) flere steder i verden, da denne konsol blev bragt i handlen. Allerede dengang handlede det om at redde den yndige Prinsesse Peach fra den evige fjende og superskurk Bowser. Spillet er blevet anerkendt som det første sidescrolling 2d spil og er et af de bedst sælgende spil gennem tiden. Det inspirerede sidenhen konkurrenterne til at lave lignende spil som Giana Sisters, Sonic, etc. men det er en helt anden historie.

Størstedelen af Marios levetid har Charles Martinet lagt stemme til Mario og flere af karakterene, som du møder i Marios univers; eksempelvis Luigi og Wario. Selv om der ofte er tale om de samme sætninger og udråb er Charles i studiet ved hver eneste større udgivelse med Super Mario, hvilket har givet ham mere end til smør på brødet.

Se også : Interview med Charles Martinet

Genkendelighed
Der er en masse elementer, der har været med siden start. Marios tøj; Rød trøje blå bukser og en rød kasket.

De fleste af os  kender de svampe, blomster, stjerner, m.m. som Mario finder på sin vej og indtager for at modtage diverse power-ups.

Man vil kunne genkende flere elementer i lydsiden fra første spil til nu, lyden når man banker knytnæven mod en sten, når det giver dig guldmønter i belønning, når du hopper på en Gumba, men specielt det ikoniske soundtrack til Super Mario Bros. der er komponeret af Koji Kondo og siden har været brugt igen og igen, frembringer nærmest nostalgi-tårer.

Og så er der hele karakter galleriet med prominente spil-stjerner som: Bowser, Wario, Peach, Luigi og Yoshi.

Popularitet
Spil hvor Super Mario medvirker (der er langt over 200 af slagsen) har solgt flere hundrede millioner af eksemplarer gennem tiden, og spillene i hovedserien er blandt de bedst anmeldte gennem tiden, der er som regel ikke en finger at sætte på spillene, om man så kan li’ den type af spil, er som bekendt en smagssag.

Vi har helt sikkert ikke set sidste spil med Super Mario i hovedrollen endnu, men hvordan kommer det til at gå ham i fremtiden? Flytter han over på smartphones og tablets? Kommer der en ny TV-serie? Bliver Nintendo/ Mario opkøbt af Disney? Eller noget helt andet?

For mig at se skyldes Super Marios popularitet, at historien er simpel; det handler om at redde prinsessen, med den her lidt “Klods Hans” agtige type, i et univers som man nærmest ikke kan andet end at blive fortryllet af.

Stærke minder
For mig personligt har Mario en stort plads i mit hjerte. Jeg er en ud af fire brødre, (brødreflokken i GO’morgen) og vi har gennem vores barndom spillet adskillige spil med Mario i hovedrollen. Det var noget af det sjoveste at konkurrere i hvem, der kunne finde de små hemmeligheder, der var gemt på banen og hvem, der kunne gennemføre hurtigst med flest mulige point. Rigtig mange times underholdning – for det meste sjovt, men andre gange også frustrerende og skyld i flere ødelagte controllers og for lidt nattesøvn. En anden favorit med Mario i hovedrollen er Mario Kart; efter min mening et af de mest underholdende racing-spil gennem tiden.

Mario – We salute you!
Forleden dag kom nogle landets bedste beatboxer forbi Pixel.tv kontoret, og da vi sad der og spiller Super Mario Maker, kom vi i tanke om, at vi ville lave en lille hyldest. Den endte med den her lille video.

Som altid tjek www.pixel.tv for at blande dig i debatten …