Medievaner var emnet, da Jens Sætter-Lassen og jeg besøgte MediaTech Festival i Odense.
Vi kom blandt andet med nogle bud på, hvorfor nogle folk foretrækker medier som eksempelvis Twitch og andre interessebårne communities, og at det ikke udelukkende er de unge, der kigger med.
En anden ret spændende ting (fra mit synspunkt) er, at det her er slow-tv i sin fineste form.
Slow-tv er blevet dødsdømt så mange gange, men her vil seeren gerne se med, når det er inden for deres interesseområde, og de er en del af et fællesskab med ligesindede.
En undersøgelse fra 2022 viser, at den gennemsnitlige bruger ser med i 95 minutter om dagen! Det er baseret på amerikanske tal, hvor Twitch er endnu mere populært. I Danmark er der i gennemsnit 500.000 unikke brugere pr. måned, der ser indhold på Twitch.
Herunder kan du se en undersøgelse fra Statista. Baseret på publikum i USA, det giver dog et ret godt billede af, at målgruppen er ret bred og specielt stærk i aldersgruppen fra 20 år til 40 år.
Der var en mand, der spurgte, hvordan de som "klassisk" tv-medie kan gøre sig relevante på Twitch?
Jeg tror, at det er en større proces. En del af det arbejde består i at være i øjenhøjde med seerne og at man har mod på at lægge den faglige stolthed på hylden, eller i hvert fald gennemskue, hvordan man både leverer fagligt indhold, samtidig med at man kan være "ægte" og inddrage seerne i sit arbejde.
Det kan lyde fjollet, men det flotte studie, den professionelle tone osv. skaber en kløft, og min klare fornemmelse er, at seerne gerne vil have og se den ægte vare, da der skabes mere troværdighed og en bedre relation mellem dem, der er på, og dem, der ser med.
En anden ret væsentlig ting er, at fællesskab mellem dem, der ser med, er næsten lige så afgørende som den kanal, de følger.
Det kan være en fælles interesse for et bestemt spil, et specifikt emne eller andet, som seerne så kan tage en uddybende dialog omkring, når udsendelsen er slut. Det skal man selvfølgelig understøtte, det kan eksempelvis være i en Discord tråd.
Det kan også være, at man bare skal droppe ideen om at være til stede på Twitch som nyhedsmedie og alliere sig med nogle, som allerede er der, hvis man har brug for at få sit budskab ud. Eller, at man skal lave en sekundær kanal, hvor det er alt det som foregår bag kulissen, der er i fokus.
Det er faktisk en del af vores udfordring med Pixel.tv, da vi på mange måder laver klassisk TV-indhold og både har en tilstedeværelse på flow-tv og Twitch. Så det handler om at finde en balancegang.
Jeg kan huske slutningen af 90'erne, hvor jeg så en film, der hedder EDtv, og The Truman Show, som der formentlig er en større chance for, at du har set.
Specielt EDtv fascinerede mig, da de legede med tanken om, at man var live hele tiden, og i den her film fulgte et tv-hold så en fyr, der levede sit liv til frit skue for alle.
Det lyder ikke super underligt nu, men slutningen af 90'erne fandtes hverken YouTube, Twitch, Instagram eller lignende, så på det tidspunkt var det bare en tanke om et "skørt" fremtidsscenarie, der så er blevet virkelighed nu, hvor der er flere, der vælger at være live 24/7.
Det er fascinerende at være "fluen på væggen" som seer, men hvorfor har nogle et ønske om at udstille alt, de foretager sig? Er det for berømmelse, et ønske om at blive set og hørt, for fællesskabet?
Vi har lavet et kort spørgeskema om netop medievaner med fokus på Twitch.
Hvis du har lyst, kan du deltage her: Hvorfor ser du med på Twitch?
Tak for at læse med 💚
Har du brug for en moderator, foredragsholder, konsulent eller gaming ekspert? Kontakt mig her.