Spil med dine børn - Det er en god investering

Af: 
ThomasBense
9. oktober 2023

I en digital tidsalder er computerspil blevet en væsentlig del af mange børns liv.

I de nyeste anbefalinger fra sundhedsstyrelsen hedder et af punkterne:

 • Begræns brug af skærm, når du er sammen med dit barn.

  Jeg syntes det burde hedde:
 • Brug skærmen sammen med dit barn.

Selvfølgelig kan det tage overhånd med børn, unge og voksne, der bruger for lang tid på en skærm, og hvis det så også er dårligt indhold. Der er mange ting man bør være opmærksom på.

Læs også: Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Når det er sagt, kan det som forælder være givende at engagere sig i sine børns interesse for gaming, selvom det måske ikke har din naturlige interesse. Du føler dig måske "gammel", kan ikke finde ud af det, eller har en anden undskyldning.

Forståelse og Kommunikation

Ved at spille sammen med dit barn har du for det første en bedre forståelse for deres passion. Det er godt, når barnet eksempelvis søger anerkendelse for en bedrift i spillet eller vil dele en oplevelse med dig. 

Det er også en fordel, hvis du har bekymringer omkring dit barns tidsforbrug på gaming. Selvom et spil nogle gange kan se voldsomt ud ved første øjekast, er det ofte noget andet i spillet, der vækker barnets interesse, det kan være fællesskabet, humor, udfordring osv.

Samvær og Fællesskab

Udover kendskab til barnets interesser giver gaming også en mulighed for at tilbringe kvalitetstid sammen. Det kan faktisk være pisse sjovt at gå på eventyr sammen, bygge et hus eller tage en kamp, eller hvad end nu omdrejningspunktet for spillet må være.

Mange spil kræver strategisk tænkning og problemløsning. Det kan hjælpe med at udvikle dit barns kognitive evner.

Ved at spille sammen med dit barn kan du samtidig lære dit barn om god opførsel på internettet, hvilket virkelig ville være fedt hvis "børnene" i Counter-Strike, League of Legends og alle de andre spil talte pænt til hinanden.

Se også: Kan spil få en voksen til at græde?

Fem bud på computerspil, der er sjove at spille sammen

 • Minecraft: Byg og udforsk sammen i denne kreative verden. Få forståelse for materialer, samarbejde og størrelsesforhold.
 • Overcooked: Et kaotisk og sjovt madlavningspil. Der er god mulighed for at få et godt grin når det går galt.
 • LEGO Star Wars/Indiana Jones/Harry Potter, etc.:
  Gå på eventyr i en LEGO spillene. Der er god mulighed for samarbejde, i trygge rammer.
 • Animal Crossing: Et simulationsspil, hvor du kan skabe din egen ø og interagere med søde dyr. Perfekt til afslapning og kreativitet.
 • Fortnite: Jeg har mange venner/bekendte der spiller Fornite med deres børn. Udover at være et af de mest populære spil, så er det virkelig sjovt. Det ender ofte med at forældrene bliver så hooked på det, at de træner i smug, på egen hånd.

I det her skriv er der meget fokus på forældre til yngre børn. Sandheden er, at det ikke er aldersbestemt. Jeg spiller f.eks. Wordfeud med min mor hver eneste dag. En kæmpe bonus er, at vi hygger og er i daglig kontakt.

*Billedet er fra mit besøg i GO'morgen Danmark hvor min søn spiller Mario Kart mod Mikkel. Indslag kan ses på TV2 Play.

Så spil! Det er en investering i jeres forhold.

Har du brug for en moderator, foredragsholder, konsulent eller gaming ekspert? Kontakt mig her.

Andre har også læst